Downstairs rabbit shop created by Kilogram Studio in a beautiful 100 year old location


In downtown Toronto, Canada, creative designers and design teams at Kilogram Studio recently completed the restoration of a historic landmark site called & # 39; Down the Rabbit Hole Store & # 39 ;.

The first step in the project was to remove the existing space. The purpose of that was to reveal and showcase the beautiful 100-year-old walls and bronze tubing systems that were hidden beneath the plaster walls. This kind of surreal surgery brings the real history of building a lot of things in the front row.

Despite the fact that this site is already being used as a retail outlet and is being renovated to serve the same thing now, the nature of the project is still somewhat unique with the use of dual purpose. Instead of a one-stop-shop, the space is now a shared space with a factory shop and a cold-pressed juices store.

This means that the space had to meet some of the specific goals to satisfy the needs and requirements of both parts of the store. In the meantime, the team shut down the furniture, completed the interior work, completed the lighting, built a new warehouse, and even made a few small appearances. The overall goal, in addition to meeting the requirements of the job, was to create a place that would fit the reputation and identity of the two clients, each with a positive outlook on the other.

Standard form of retail areas in the small spaces in Toronto are often narrow, long, and a bit dark. The designers of this project, however, wanted to wander around, light things up, and rethink. To do this, they used Alice's fall into the rabbit hole, from Lewis Carroll's famous story Alice in Wonderland, as their motivation.

Warehouse construction and design is really more experience than the average retail already looga thanks to construction and how they sit. Instead of having a standard street-level store and a combination of the same and commonplace in most areas, this space has a small front lane leading up to the paved path leading to the rear park from the pedestrian level.

In this way, the choices and designers of the store owners have diverted the experience from ordinary customers. This is certainly a sign of a slower but more advanced existence by small local businesses to really move away from the old store together, reduce competition in open spaces and expand & # 39; s new and unique spaces. by paying extra attention to other options such as tarmac. networks.

The fact that the store is located at the end of the road has worked well with the designers and owners and promoters of Wonderland. The idea was to create a small, attractive look on the street, which makes the actual store stand out from the freeway as the destination goes, and to attract customers beyond interest. more if not a genuine desire. of quality product.

The Victorian-era brick-and-mortar building contributes to the traditional but intriguing Wonderland fantasy as well. The old brick face along with Queen West is painted in a natural and repetitive style but occasionally comparable to a colorful or harmonious brick that looks natural, interesting, and true to the history of the building. .

The entrance to the retail space can be slightly overlooked, but it's not a way to hide from customers and make it difficult to find. In hindsight, road climbing is part of the experience. Plain outside, well ulaalaya storage plant at the end of the lane, he is allowed to keep a little bit less until they attract people inside. There is even a lovely shade of shade here where people and their dogs are welcome to relax before visiting the store or when they come out with juice.

The way the new store renews its connection to the green world as it is sustainable. Large electric doors take advantage of the sun, the shade, and the wind and create wonderful airways that reduce the need for heating and cooling systems for at least parts of the year (including during the harsh Canadian winter).

Space itself, the design has been specially designed to meet the needs on the basis of the food looga and tree-based business. In fact, special attention has been paid to this requirement all all in all, with designers fully incorporating these needs into the space as a whole. These groups have chosen to do their utmost to prevent disputes between customers and employees, welcoming shoppers and the community so that it is more like a comfortable place and less like a service area.

For each possible category, recyclable, natural, and sustainable materials are selected. This is true for buildings that truly adorn the storage structure, furniture, and every detail in it. This is part of what reflects and motivates both the customer and the entire customer base of customers and their experiences.

The interior space is fluid and accessible. The plants and beverages available for purchase should be easy to reach and enjoy but are also shown in a way that makes them look like part of the decorating process. The space feels brand new but instantly homey and old, giving a glimpse of the fact that the building itself has stood in the same spot for 100 years.

Photos are by Scott Norsworthy